Alle våre kurs i denne utdanningen er knyttet til konkrete muligheter og utfordringer en mellomleder står overfor i sin aktuelle jobbsituasjon. Den overordnede målsettingen er at den enkelte leder skal tilegne seg økt kompetanse, som skal gi bedre oppgavemestring og bedre problemløsning. I undervisningsopplegget inngår matnyttige eksempler, egne erfaringer, refleksjon, viktige basisteorier, samt konkrete verktøy og virkemidler (teknikker) for anvendelse i praksis. Fokuset er deg selv som leder eller potensiell leder. Også medarbeidere, tillitsvalgte og vernepersonell vil ha stor nytte av kunnskapen i sine samarbeidsrelasjoner.
Kurset tar for seg viktige sider ved kommunikasjon i arbeidslivet. Fokuset er rettet mot forskjellige former for kommunikasjon (eks; verbal, non-verbal) og relaterer det til hva som kjennetegner det gode arbeidsmiljø. Leders og medarbeiders ansvar for å bidra til gode kommunikasjonsprosesser vektlegges. Det vil bli gitt en gjennomgang av aktuelle lederverktøy. I dette inngår også en presentasjon av såkalte samtaleverktøy. Målet for kurset er at den enkelte deltager skal få bedre innsikt i og kunnskap om hvordan han/hun kommuniserer og samarbeider med sine omgivelser. Konkrete øvelsesoppgaver inngår som en del av kurset. Fokuset er rettet mot personlig bedre mestring i måten å omgås mennesker på arbeidsplassen.
DELTEMAER SOM VIL BLI BEHANDLET:
: • Hovedproblemstillinger og sentrale begreper
• Grunnleggende teoriforståelse når det gjelder kommunikasjon og samarbeid
• Hva motiverer og hva de-motiverer på en arbeidsplass?
• Viktige psykososiale bakgrunnsfaktorer i jobbsamarbeidet
• Presentasjon av noen aktuelle kommunikasjonsmodeller
• Eksempler og erfaringer fra praksisfeltet
• Verdier, menneskesyn, holdninger og utvikling av en god organisasjonskultur
• Særskilt fokus på verdier som åpenhet, ærlighet, trygghet, tillit og respekt for andre
• Håndtering av usikkerhet, angst, frykt og utrygghet
• Kommunikasjon relatert til situasjonsbestemt ledelse
• Presentasjon av viktige ledelsesverktøy: aktiv lytting, ros og ris, delegering
• Presentasjon av aktuelle samtaleverktøy: den gode samtale, den vanskelige samtale, m.v.
• Hvordan kommunisere når viktige endringsprosesser står for døren?
• Hvordan kommunisere i stress-situasjoner?
• Hvordan kommunisere når arbeidsplassen er preget av et flerkulturelt mangfold?
• Hvordan kommunisere når konflikter er under oppseiling?
• Nærmere om whistle-blowing, trakassering og mobbing
• Paktiske råd og tips når det gjelder positiv forsterkning og løsningsorientert fokus
• Konkrete forslag til hvordan egen organisasjon kan gå videre i det å bli mer profesjonell i kommunikasjon og samarbeid
MÅLGRUPPE:
Aktuelle kursdeltagere er ledere og medarbeidere i privat og offentlig sektor. Fokuset i undervisningen vil i hovedsak være rettet mot mellomleders og medarbeideres særskilte utfordringer når det gjelder å utvikle en god kommunikasjon og et godt samarbeid. Etter fullført undervisning kan kursdeltagerne gå opp til eksamen som ekvivalerer (tilsvarer) 7,5 studiepoeng i universitets- og høyskolesystemet.
UNDERVISNING:
Det aktuelle fagstoffet vil bli gjennomgått som kateterforelesning og drøftet i plenumsdiskusjoner. Gruppearbeid inngår også som en sentral del av læringsprosessen. Det vil bli presentert konkrete cases foretatt i organisasjoner i offentlig og privat sektor. Undervisningsomfanget ekvivalerer fire heldagskurs tilsvarende (8 timer x 4 dager = 32 timer).
ARBEIDSMÅTER:
Studentenes tilegnelse av stoffet vil skje ved deltagelse i klasseplenum, frivillige kollokviegrupper, selvstudium og ved nettveiledning. Nettveiledning skjer ved at studentene ut fra eget behov kontakter nettveileder på internett.
EKSAMEN:
Evaluering av læringseffekt og modning av fagstoffet skjer ved to-dagers hjemmeeksamen med oppgitt oppgave bestående av en teoridel og et mini-case. Besvarelsen foretas enkeltvis eller i grupper på to eller tre studenter. Karakterer fastsettes etter gjeldende normer i høyskolesystemet. Ved bestått eksamen tildeles kandidaten 7,5 studiepoeng.
OBLIGATORISK LITTERATUR:
Einarsen, Ståle og Anders Skogstad: Det gode arbeidsmiljø. Krav og utfordringer Fagbokforlaget. Bergen 2004 Antall sider: 414.
PRIS:
Kurset koster 2400 kroner for de to første kursdagen. De to siste dagene koster så 1900 kroner. Om man ønsker å ta eksamen i tillegg koster dette 1200 kroner. For leie av lokaler, bevertning osv påløper en dagpakkepris på kr. 550,- kroner pr. kursdag som i sin helhet går til å dekke dette til konferansestedet.
PÅMELDING:
For å melde deg på kurset send en E-post til kjaerre@online.no der du inkluderer Navn, Adresse, Telefonnummer, Fakturaadresse og en E-post vi kan få tak i deg på.
FOR NÆRMERE OPPLYSNINGER KONTAKT:
KLM-Lahnstein A/S v/Jan Harald Kjærre Storgaten 13 A 4550 Farsund Mobil: 90 09 84 60 E-mail: kjaerre@online.no eller jan.harald@klm-lahnstein.com
Kurset skal gi forståelse og innsikt i hvilke utfordringer en organisasjon står overfor når det ønskes at viktige virksomhetsområder skal organiseres og ledes som team. Les mer..
.Kurset skal gi forståelse og innsikt i hvilke utfordringer en organisasjon står overfor når det gjelder å planlegge og iverksette endringer. Spesielt fokus vil bli lagt på lederrollen og medarbeiderrollen. Kan kjøres ved stor etterspørsel. Les mer..
Kurset skal gi forståelse og innsikt i hvilke utfordringer en organisasjon står overfor når det gjelder å forholde seg til krevende situasjoner og personer, som kan ende opp i konflikter og konfliktsituasjoner. Les mer..
Kurset skal gi forståelse og innsikt i hvilke utfordringer mellomledere med personalansvar står overfor. Fokuset er speielt rettet mot å skape et godt arbeidsmiljø, med vekt på gjensidig faglig respekt og behov for læring og utvikling. Les mer..
Kurset skal gi forståelse og innsikt i bruk av prosjektorganisasjon som virkemiddel for å planlegge og gjennomføre vellykket endrings- og utviklingsarbeid. Spesielt fokus rettes mot det å være leder i forskjellige typer prosjekter. Kan kjøres ved stor etterspørsel. Les mer..
Kurset skal gi forståelse og innsikt i hvilke utfordringer en organisasjon står overfor når det gjelder praktisk økonomistyring. Spesielt fokus på grunnleggende økonomiforståelse. Les mer..
Kurset skal gi en grunnleggende forståelse og innsikt i verdibasert ledelse. Verdibasert ledelse fokuserer på å utvikle en verdibevisst organisasjon og organisasjonskultur. Kan kjøres ved stor etterspørsel. Les mer..
Kurset gir en grunnleggende innføring i organisasjons- og ledelsesfaget, basert på den internasjonalt renommerte læreboken til forfatterne Bolman og Deal. Organisasjonen som formelt og uformelt system vil bli beskrevet. Kan kjøres ved stor etterspørsel. Les mer..